Премини към основното съдържание

Комфорт в дома

 Комфорт в дома

„Моят дом е моята крепост” е английска поговорка. Но и в България домът и семейството са фундаментът, върху който е изграден животът на хората. И за да бъде пълно щастието е необходимо да бъдат създадени уют и комфорт. Важен елемент от това са отоплението, климатизацията и вентилацията вкъщи.

Днес постигането на домашен уют е по-лесно от всякога. Съвременните технологии предлагат много възможности за това и е въпрос на личен избор и бюджет коя ще бъде избрана.

Добрите стари радиатори

Най-често, когато чуем отопление, си представяме радиатори, които получават топлина от ТЕЦ. Те присъстват в почти всяко жилище в големите градове. „Изцяло личен избор е човек какъв радиатор ще избере за своя дом - стоманен или алуминиев”, споделя инж. Павлина Димова от „Рувекс”.

 радиатори

И едните, и другите имат преимущества и недостатъци. Коефицентът на полезно действие и при алуминиевите, и при стоманените радиатори е абсолютно идентичен. Той се измерва спрямо мощността, която отдават срещу платената за придобиването им цена и стойността на енергоносителите, с които се осигурява тяхното загряване.

Стоманените радиатори са по-евтини, тъй като изработката им е по-лесна. От друга страна, алуминиевите се отливат по специална технология, изчистват се, боядисват се и след това се сглобяват. Този процес е по-сложен и затова тези продукти са по-скъпи, но пък са много по-красиви.

„За българите при избор на радиатор водещ е дизайнът”, казва инж. Христо Върбанов. И двата вида радиатори още с подаването на енергия създават комфорт, за разлика от чугунените. Те по-трудно загряват, но за сметка на това излъчват топлина по-дълго време. Днес чугунени радиатори почти не се използват.

 Експлоатационният живот на стоманените радиатори е по-къс в сравнение с алуминиевите. При първите е десет години, а вторите могат да работят 20 и повече години.

Специалистите на „Рувекс” съветват хората да не се подвеждат от евтините китайски

алуминиеви радиатори,

които на вид имитират  по-добрите

алуминиеви италиански радиатори.

 

„Разликата в надеждността е драстична”, предупреждава инж. Върбанов. При китайските се използва лепене, а не електродъгова заварка на снадките. Затова при тях има сериозен риск от спукване.

алуминиеви радиатори

При бюджетирането на отоплението с радиатори, се измерва обемът на помещенията. Решаващ е размерът на площта и евентуалните загуби, които трябва да бъдат компенсирани. На тази база се прави калкулацията. Обикновено бюджетът за подмяна на старите радиатори с нови при стандартно тристайно жилище е около 1 200 лв.

Къде да поставим радиатора?

Мястото, което е най-уязвимо от гледна точка на нахлуване на студен въздух е прозореца в помещението. Колкото и да е добра дограмата, колкото и да е дебел стъклопакетът, пак не е достатъчен да задържи студеното навън. Затова и най-подходящото място за поставяне на радиаторите е под прозореца. Така горещият въздух, който се издига от радиатора, прави въздушна "завеса", между помещението и прозореца. Топлообменът се повишава, защото циркулацията на въздуха се увеличава. Препоръчва се, ако има два прозореца, мощността да се раздели съответно в два радиатора.

 

Освен това пред радиатора не трябва да има мебели или предмети, които затрудняват движението на въздуха около него. Също е важно да няма дълги пердета, които да го закриват и да не позволяват на въздуха да прави кръговрат в помещението. Разбира се, възможен е монтаж и на друго място, но в този случай, ще трябва да се избере радиатор с по-голяма мощност.

Алтернативите на ТЕЦ

Ако човек не е свързан към системата за централно отопление, може да инсталира в дома си конвекторни радиатори. Това са отоплители с вграден вентилатор, който разпространява горещ въздух, нагрят от пита или серпентина. Тези радиатори са с много голяма мощност, но не са подходящи за спални помещения, както и за детски стаи, защото създават въздушно течение. При тях мястото на поставянето им е почти без значение. Цената им е доста по-висока от обикновените, но е оправдана, заради ефективността им.

Отопление с газов или електрически котел

Природният газ става все по-популярен за задоволяване на нуждите от топлина и гореща вода в дома. Но за да се използва тази алтернатива е необходимо районът и сградата да са свързани към газопреносната мрежа.

Съвременните газови котли са компактни, икономични и с модерен дизайн.

Те могат да бъдат инсталирани практически във всяка част на жилището.

Топ моделите, като предлаганите от „Рувекс” кондензни котли, позволяват да се получи скрита топлина, отделяща се при охлаждането на изходящите димни газове и кондензация на водните пари, които се съдържат в тях. Така производителността на котела се увеличава приблизително с 15% в сравнение с нискотемпературните котли и с 40% спрямо котлите от предишни поколения. Отделянето на NO2, отговорен за киселинните дъждове, се намалява с 1/3 спрямо нискотемпературните котли и с 10 пъти спрямо котлите от по-стари генерации.

С развитието на отоплителната техника се предлагат все повече възможности за обезпечаване на комфорта. Изборът на необходимата мощност на котела и неговият тип не се определя само по отопляемата площ, но и от наличието на подово отопление, консумация на битова гореща вода и др.

Ако жилището не е газифицирано подходяща алтернатива е електрическият котел. Безшумен и безопасен, той може да се монтира в коридора, гардероба или в друга неизползваема ниша. Разбира се, изборът на котел би трябвало да бъде поверен на специалист. Ориентир в многообразието може да бъде информацията, предоставена от специалистите на „Рувекс”.

И газовите, и електрическите котли могат да бъдат оборудвани с електронен програматор. Това позволява задаване на температурни параметри за всеки един ден от седмицата, при дневен и нощен режим. Това е голямо удобство при дълги отсъствия от жилището. Свързан по този начин, котелът става още по- функционален и икономичен.

Според експертите на „Рувекс” ефективността на отоплителната система зависи и от добрата изолация на жилището. Това включва топлоизолация и съвременна PVC или алуминиева дограма със стъклопакет. С тези две мерки разходите за отопление могат да се намалят с до 30%.

ОЧАКВАЙТЕ ПРОДЪЛЖЕНИЕ ....