Премини към основното съдържание

Високоефективни пелетни котли Domusa Teknik

 Високоефективни пелетни котли Domusa Teknik

Испанската компания за отоплителна техника Domusa Teknik е основана през 1976г., като от 1999 год. е член на една от най- големите корпорации в Испания ”Mondragon”.  Вече четиридесет години тя развива дейност, фокусирана върху разработване и предлагане на продукти, осигуряващи оптимален топлинен комфорт. Продуктовото портфолио на компанията включва соларни системи за производство на топла вода, топлообменници, газови и нафтови котли, електрически котли, котли за изгаряне на биомаса и нафтови горелки.

През 2016г. Рувекс сключи договор за ексклузивно представителство на територията на България с производителя на отоплителна техника  Domusa Teknik. Обогатявайки портфолиото си с високотехнологични и енергийно-ефективни решения клиентите на компанията могат да закупят пелетен котел от много висок клас на изключително конкурентна цена.

 

 

 

Котелът притежава възможно най-високия европейски сертификационен рейтинг - Клас 5, по силата на стандарт EN 303-5 по всички параметри - от ефективност (до 95%) до безопасност и ниски емисии на газове и прах. Почистването на горелката чрез системата Grinder е специално проектирано за третиране на отпадъци с голяма здравина и неизгоряла пепел (силикати), за да се гарантира издръжливост и минимална нужда от поддръжка на съоръжението. Благодарение на високото качество на материалите, използвани в производството на котлите на Domusa Teknik, Рувекс може да предложи 5 години гаранция на топлообменника и 2 години на хидравличните и електрически компоненти. Котлите BioClass NG разполагат с електронно управление, което осигурява точното количество въздух в зависимост от количеството гориво, за да се постигне необходимата температура. Това създава ненадмината производителност на изгарянето особено при понижени нива на мощност.

 

За разлика от изкопаемите горива, биомасата е гориво с неутрален баланс на емисиите на парникови газове. Нивата на емисиите на въглероден диоксид, изпускани по време на изгаряне на горива от биомаса, са сравними с тези, произвеждани при естествения цикъл на разлагане. По тази причина използването на гориво от биомаса не изменя баланса в цикъла на въглеродния диоксид и опазва околната среда.  

            Моделът Bioclass НМ се предлага в 4 мощности: 10kW, 16kW, 25kW и 43 kW. Може да бъде монтиран с различни по размер пелетни бункери или с HTP бункер, който е комбиниран с бойлер за битова гореща вода (БГВ). Допълнително може да бъде инсталиран контейнер за пепел, който намалява честотата на обслужване на котела, както и голямо разнообразие от аксесоари за подаване на пелети. Бункерите са проектирани по начин, който позволява монтирането им както от лявата, така и от дясната страна на котела. Доставят се напълно сглобени с решетка в отвора за зареждане.

 

Другият предлаган модел от фирма Рувекс е Bioclass НМ 66. Този 66 kW котел е пригоден за употреба с дървесни пелети и включва бункер, контейнер за пепел и всмукателна система за подаване на пелети от силоз. 

           Към котела може да бъде включен контейнер за пепел с цел намаляване честотата на почистване. Той използва система за компресиране на отделените пепел и сажди като по този начин намалява необходимостта от обслужване и поддръка.